top of page

Άποψη της Άνδρεα Αρβανιτίδου για το βιβλίο «Αγκούσα» της Μαντώ Μάκκα


Ένα ιδιαίτερο βιβλίο διηγημάτων , από μια ιδιαίτερη προσωπικότητα την Μαντώ Μάκκα. Σε αυτό το βιβλίο θα σας κοπεί η ανάσα, οι ιστορίες καθημερινές και κάποιες ιδιαίτερες με όλο το φάσμα των συναισθημάτων.

Οπισθόφυλλο

Αγκούσα η [aŋgúsa] : δυσκολία στην αναπνοή, δυσφορία, δύσπνοια, αγκομαχητό

«Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί» είχε πει ο Μαρκ Τουαίην. Τι γίνεται όμως με τις μέρες που μας σημαδεύουν; Με εκείνα τα γεγονότα που μας στοιχειώνουν;

Είκοσι ιστορίες, είκοσι διαφορετικές φωνές, είκοσι μέρες κωμικοτραγικών γεγονότων που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη των πρωταγωνιστών.

Γίνεται να μισήσεις το λάδι; Κοστίζουνε οι λίρες; Τι κρύβουμε στα υπόγεια; Πόσο πονάει ένας κόκκινος κύκλος; Χτίζουν οι προίκες εκκλησίες; Πόσο ζυγίζουν οι αλυσίδες; Γεννιόμαστε με χρυσές κλωστές; Γιατί οι μύγες δεν κάνουνε διακρίσεις; Πλένονται τα βιβλία; Πώς μυρίζουν τα σάπια μήλα με ξινισμένα καλαμάρια; Γιορτάζουν οι νεκροί; Εσείς ακούτε φωνές;

Βιογραφικό


Η Μαντώ Μάκκα γεννήθηκε το Μάιο του 1980 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων. Παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικών και Οικονομικών & Marketing. Ακολούθησαν μαθήματα Δημιουργικής γραφής με τη Στεύη Τσούτση και Εικαστικών & Ιστορίας Τέχνης με την Άννα Παππά. Τελευταία ήρθε η Εξειδίκευση στη Μετάφραση στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας σε μαθητές άλλων γλωσσών από το Πανεπιστήμιο του Leicester. Παράλληλα ζωγραφίζει και κατασκευάζει κοσμήματα από πέτρα. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο διαδίκτυο. Είναι μέλος της Επιτροπής Γυναικών συγγραφέων και της Επιτροπής Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων του Pen Greece. Έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια Αγγλικών και ως διαχειρίστρια διαδικτυακών εφημερίδων.

Το 2020 το παραμύθι της «Τα ροζ Χριστούγεννα» περιλήφθηκε στο βιβλίο «Santa Παραμύθια, 22 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» των Εκδόσεων Νίκας. Το 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια» από τις Εκδόσεις Νίκας. Το 2022 το διήγημα της «Τραμουντάνα» διακρίθηκε και συμμετείχε στην συλλογική έκδοση «Το ρούχο». Την ίδια χρονιά διακρίθηκε και το διήγημά της «Φως», το οποίο συμμετείχε στην συλλογική έκδοση «Ανθρώπινες Σχέσεις. Ένα σχολείο που δεν τελειώνει ποτέ». Η συλλογή διηγημάτων «Αγκούσα» είναι το δεύτερό της βιβλίο από τις Εκδόσεις Νίκας.

Η άποψη μου


Το πρώτο βιβλίο που διαβάζω της Μαντώ Μάκκα και δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από μια ιδιαίτερη για μένα προσωπικότητα, ένα αερικό όπως θα πω εγώ, με ένα μόνιμο χαμόγελο. Η γραφή της είναι ιδιαίτερη μα και τόσο οι λέξεις της χτυπάνε το συναίσθημα. Η αγκούσα που σημαίνει δυσκολία αναπνοής έχει άμεση σχέση με τα διηγήματα που υπάρχουν στο περιεχόμενο του βιβλίου. Ιστορίες καθημερινές που σου κόβουν την ανάσα. Αυτό που μου άρεσε είναι και οι ξεχωριστοί τίτλοι, μόνο στην Μαντώ θα μπορούσα να το δω.

Σε ένα ταξίδι μου από Θεσσαλονίκη Αθήνα μου κράτησε συντροφιά και με έβαλε σε σκέψεις στα τόσα πολλά συναισθήματα που ένιωσα και βίωσα.
Γνωρίστε καλύτερα την συγγραφέα μέσα από μια live συνέντευξη στο συγγραφικό στέκι:Στοιχεία του βιβλίου

Τίτλος: Αγκούσα

Συγγραφέας: Μαντώ Μάκκα

Εκδόσεις: Νίκας

Ημερομηνία έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 112

Είδος: Διηγήματα

Την συγγραφέα θα την βρείτε εδώ:

47 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page