top of page

Κριτικές

Μαρία Ψούνη.

 

"Ότι και να πω θα είναι λίγο.... μπράβο σου Αντριάνα.... λυπάμαι πολύ που ένιωσες τόσο πόνο.... αλλά από την άλλη ένιωσες και πήρες τόση αγάπη....σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην ξανανιώσεις πότε τόσο πόνο....με αγγίξες απίστευτα πολύ μέσα στην καρδιά μου....ένιωσα τον πόνο σου ένιωσα την χαρά σου ένιωσα την λύπη σου... συγχαρητήρια....και μην σταματήσεις πότε να πολεμάς και να γράφεις...."

Ελένη Τσολακάκη

 

"Δεν περίμενα ,κάτι λιγότερο από εσένα , όλη η αγάπη , η απώλεια ,η προσμονή , αποτυπωμένα σε κάθε μία σελίδα σου... Η Λάμψη , πέταξε η ψυχή , καληνύχτα έρωτα, συγκλονιστικό το Δώδεκα, ο Σταθμός... Όλο το βιβλίο υπέροχο μπράβο Αντριάνα μου... Συγχαρητήρια...." "Κάθε σελίδα ,και διαφορετικές ιστορίες ζωής , Αγάπης ,και πόνου .. Συγχαρητήρια για αυτό το βιβλίο ψυχής ...και να μας βάλει όλους να σκεφτούμε ότι η κάθε μας στιγμή με ότι έχουμε είναι μοναδική..."

Άννα Γεωργίου

"Ολοκλήρωσα χθες το βράδυ το βιβλίο σου με μια συγκίνηση για τα όσα περιέγραψες με λέξεις... Ζωές, ψυχές, στιγμές, ματιές, σκέψει, αγκαλιές, συναισθήματα... Έγιναν τόσο δυνατές εικόνες... Πραγματικά συγκινήθηκα αλλά και χάρηκα που τα έβαλες στο χαρτί.. Και τα μοιράστηκες μαζί μας... Λόγια ψυχής... Κ τελικά λόγια αθάνατα... Μερικά ποιήματα που ξεχώρισα είναι η Παγωνιά, ο Σταθμός, Το κλειδί, Ψάχνω να σε βρω, Η λάμψη, Σε ένα όνειρο, Απογραφή συναισθημάτων, Το τέλος τίποτα δεν κοιτά, Πεπρωμένο ήσουν απ'το το παρελθόν ... Να είσαι πάντα καλά κ να συνεχίσεις να γράφεις!"

Μαρία Μαστοράκη

Λένε πως για να τραγουδήσεις η να γράψεις για την αγάπη πρέπει να τη νοιώσεις μέχρι τα μύχια του είναι σου μέχρι τις βουνοκορφές του εαυτού σου .... Αλλιώς δεν είναι αγάπη ... Λένε πως δυο άνθρωποι για να υμνήσουν το μεγαλείο της αγάπης θα συναντηθούν κάποτε θα περπατήσουν σ αυτά τα μυστικά ακάνθινα μονοπάτια της ..Συναντήθηκαν λοιπόν γιατί έτσι όριζε η μοίρα ... Εκείνη την έγραψε σε στίχους την αγάπη ...Κάθε στίχος και μια διαδρομή μαζί του .Έρωτας σκίρτημα σμίξιμο και όνειρα ...Ο έρωτας η άμυνα κατά του θανάτου ... Μαζί σε όλα σε μια γλυκιά ανακουφιστική αγκαλιά ...Αν έχεις μια αγκαλιά όλα τα παλεύεις στη ζωή γράφει η Αντριάννα ...Ήταν εκεί μαζί της σε όλα με δύναμη ψυχής .Την είχε για όσο επέτρεψε ο Θεός .Κάθε στίχος και μια ανάμνηση μαζί του .... Στιγμές με ανεξίτηλα γράμματα που γράφτηκαν σε δυο ψυχές .Έτσι ήταν η αγάπη τους ανεξίτηλη στο χρόνο .4 χρόνια έγραψαν την ιστορία τους .Τέτοιες δυνατές αγάπες δε χάνονται ποτέ ...Ζουν και πάντα θα ζουν ... Εκείνος έφυγε ...Εκείνη έμεινε ν αναπολεί να ελπίζει να ονειρεύεται να παλεύει ...Κάποτε θα συναντηθούν ξανά σ ενα δικό τους χωροχρόνο .... Οτι κι αν γράψω γι αυτό το βιβλίο τα λόγια της ψυχής της θα είναι φτωχό .Κάθε στίχος της μια ανάμνηση κι ενα ταξίδι ζωής .Ένα ξεχωριστό λογοτέχνημα με μια ξεχωριστή ποίηση που σε ταξιδεύει με τους ήρωες του .Ίσως γράφτηκε για ένα λόγο....Ν αναθεωρήσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί τη ζωή τις εκπλήξεις της την ομορφιά τον έρωτα την αγάπη μέσα απο τη δική τους ιστορία .Η ζωή τους χώρισε για λίγο ...Όλα για κάποιο λόγο άλλωστε γίνονται ...Όλα γεννιούνται και όλα πεθαίνουν ...Έτσι είναι η ζωή ....Αντριάνα μου τα λόγια της ψυχής σου εύχομαι ν αγγίξουν πολλούς ανθρώπους να καταλάβουν το νόημα τους . Να καταλάβουμε οτι η ζωή και η αγάπη είναι τα πιο πολύτιμα αγαθά .Τελειώνοντας θα κλείσω με ένα στίχο σου απο την υπέροχη γραφή σου ...,< Μάθε ν ακούς να διαβάζεις τον πόνο μιας ψυχής , γιατί μέσα απο αυτόν θα καταλάβεις την αξία της δικιάς σου ζωής >....Σ ευχαριστώ για το μάθημα ζωής που πήρα απο σένα .....Καλοτάξιδο ...Περιμένω το επόμενό σου ....

Ζωρζέτα

Λόγια ψυχής! Κατάθεση ψυχής! Δάκρυα ψυχής! Αγάπη! Αληθινή αγάπη! Τυπωμένα όλα στις άψυχες σελίδες ενός βιβλίου! Κι έπειτα.. όλα σε διαπερνούν και σε κατακλύζουν με άπειρα συναισθήματα! Και τέλος μένει η ψυχή σου συνεπαρμένη για ώρες!! Και τι να πω! Φοβάμαι πως ένα μεγάλο μπράβο και μια υπόκλιση είναι τόσο λίγα!

Αθηνά Κωστούρου

Αντριανα μου Συγχαρητήρια! Γι άλλη μια φορά σου εύχομαι καλοτάξιδο Με ταξίδεψες... Σε μέρη φωτεινά και σκοτεινά...Δυναμη, πόνος, αγάπη, πάθος, δάκρυα και σε μεγαλείο ψυχης Αγαπημένη μου φραδη "Σημερα, κατάφερες να ζήσεις τη στιγμή που θα κάνει την καρδιά να χτυπά;"

Αγιούπα

Βλέποντας το εξώφυλλο και διαβάζοντας τον τίτλο της ποιητικής συλλογής, της Άνδρεας Αρβανιτίδου, « Λόγια ψυχής», διαισθάνεσαι αμέσως ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα βρεις κομμάτια από ψυχή και σάρκα. Θα βρεις λέξεις γραμμένες όχι από μελάνι, αλλά από αίμα. Διαβάζοντας όμως το πρώτο μέρος του βιβλίου, χαμογελάς, γιατί πιστεύεις ότι η διαίσθηση σου σε έχει ξεγελάσει. Από το πρώτο ποίημα, βρίσκεσαι μπροστά από μια καθαρά ερωτική ποίηση. Βρίσκεσαι μπροστά από μια ποιήτρια που καταθέτει χωρίς ενδοιασμό, την σχέση και τα πιστεύω της με τον έρωτα και την αγάπη. Το πάθος και τον πόθο, και την πεποίθηση της ότι στην αγάπη τα δίνεις όλα χωρίς να κρατάς κάτι για σένα. Εξιδανικεύει και υμνεί την αγάπη με γλαφυρότητα και την εξισώνει με την ίδια τη ζωή. Συνεχίζοντας όμως στο δεύτερο μέρος και μετά το τρίτο μέρος, αντιλαμβάνεσαι πως η φιλοτέχνηση και ο τίτλος του βιβλίου, είναι άρρηκτα δεμένα και ταυτίζονται απόλυτα και με τους στίχους της συλλογής και ότι η αρχική σου διαίσθηση δεν σε ξεγέλασε. Η λιτή και ερωτική ποιήτρια, μετατρέπεται σε έναν πλημμυρισμένο χείμαρρο που κουβαλά μαζί του, ψυχή, κομμάτια ονείρων και συντρίμμια της ίδιας της ζωής. Μια πλέον, βιωματική και ανεπιτήδευτη γραφή, που σπαράζει και που σε ωθεί να πιστέψεις ότι η ποιήτρια έχει ανάγκη να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό της κόσμο που μουλιάζει μέσα σε μια θλίψη και στην απώλεια. Θα τολμούσα να πω, πως η ποίηση της Άνδρεας Αρβανιτίδου, είναι καθαρά λυτρωτική για την ίδια και η καθαρότητα των στίχων της παρασέρνει μαζί του και τον αναγνώστη. Μια ανάγκη – μια κραυγή που μετατρέπεται σε στίχους, που οι πλείστοι από τους αναγνώστες θα ταυτιστούν μαζί τους.

Ευαγγελία Τσακίρογλου Συγγραφέας

Η ποίηση είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος. Πολλές φορές είναι στην ευχέρεια του αναγνώστη το τι θα αποκομίσει από αυτήν, τι νοήματα θα εισπράξει. Στην ποιητική συλλογή της Άντρεα Αρβανιτίδου νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει. Ο λόγος της λογοτέχνιδας απλός, λιτός και ευκολονόητος μας κάνει συμμέτοχους στον πόνο, την θλίψη, την αγάπη τον έρωτα την απώλεια. Καταπιάνεται με θέματα υγείας και θανάτου και μας δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι στιγμές με τους αγαπημένους μας και πόση δύναμη αντλούμε από τα βιώματά μας μαζί τους. Είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια της να διατηρήσει άφθαρτη την μνήμη γιατί με αυτήν παλεύει και προχωρά στις δυσκολίες. Τα "Λόγια ψυχής" είναι μια ρεαλιστική κατάθεση συναισθημάτων σ' έναν κόσμο που συχνά παρασυρμένος από την καθημερινότητα, ξεχνά πόσο σημαντικά είναι τα όσα από συνήθεια θεωρούμε δεδομένα. Καλοτάξιδο!

Σοφία Τανακίδου Συγγραφέας

"Λόγια ψυχής" η ποιητική συλλογή της φίλης μου Andriana Arvanitidou Καλοτάξιδο Αντριάνα μου!! Τα λόγια ψυχής σου, με συγκίνησαν! Γιατί ό, τι γράφει η ψυχή, αγγίζει την ψυχή!

Άποψη Σοφία Τανακιδου

"Λόγια ψυχής" η ποιητική συλλογή της φίλης μου Andrea Arvanitidou

Καλοτάξιδο Αντριάνα μου!!

Τα λόγια ψυχής σου, με συγκίνησαν!

Γιατί ό, τι γράφει η ψυχή, αγγίζει

Ξέρεις;

Ξέρεις τι είναι να βλέπεις τον άνθρωπό σου να υποφέρει;

Την ίδια σου την ψυχή - σε κάθε του ανάσα πόνου - να λυγίζει;

Να πονάει, να ουρλιάζει σιωπηλά, γιατί φωνή δεν έχει;

Κι εσύ να δαγκώνεις τα χείλη σου, για να μην ακουστεί η κραυγή του δικού σου πόνου;

Αλήθεια ξέρεις;

Να ματώνει η καρδιά σου, κάθε λεπτό, κι εσύ να χαμογελάς πάνω σε ματωμένα χείλη;

Ξέρεις πώς είναι να έχεις γίνει η γροθιά στο δικό του τοίχο;

Να έχεις γίνει η φωνή του που έκλεισε, προτού τα μάτια κλείσουν για πάντα;

Ξέρεις πώς είναι να είσαι διασκεδαστης του σε μέρες που όλα ήταν μαύρα;

Να είσαι απλώς εκεί, για να μη χάσεις ούτε στιγμή αυτή τη μοναδική λάμψη των ματιών του;

Να ξέρεις ότι ο θάνατος είναι παντού, να σε έχει τυλίξει η μυρωδιά του, αλλά μέσα σ' αυτό το μικρό δωμάτιο να υπάρχει τόσο φως ζωής;

Μιας ζωής που, όσες δυσκολίες κι αν είχε περάσει δεν ξέχασε ποτέ να αγαπάει χωρίς να ζητάει.

Αν δεν ξέρεις τι είναι το χέρι να απλώνεις και μαζί με τον θάνατο να ζεις, να τον ξεγελάς σε κάθε λεπτό με ψίχουλα αγάπης, να μην αφήνεις το θυμό να σου πάρει τις τελευταίες όμορφες στιγμές μαζί του.

Ξέρεις πώς είναι να τον κρατάς από το χέρι, σαν να ήταν μικρό παιδί στην αγκαλιά σου να τον κοιμίζεις, για να μη νιώθει πόνο και σαν επιβράβευση για όλα αυτά να παίρνεις την ηρεμία της ψυχής του;

Αν δεν ξέρεις... δεν θα μάθεις ποτέ πώς να κάνεις τον πόνο του άλλου να μοιάζει τίποτα μπροστά στην αγάπη.

Μάθε να ακούς και να διαβάζεις τον πόνο μιας ψυχής, γιατί μέσα από αυτόν θα καταλάβεις την αξία της Δικιάς σου ζωής.

Ελεωνόρα Καζαντζίδου

Μια κατάθεση ψυχής βρέθηκε και στα δικά μου χέρια. Πολλές εικόνες… Τα συναισθήματα έντονα… Μια αληθινή ιστορία με πραγματικούς ήρωες…ένας έρωτας που άντεξε στα δύσκολα… Ταξίδεψα μαζί σου Αντριάννα και διαπίστωσα για μια ακόμη φορά οτι ο πόνος σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς… Μέσα λοιπόν από το συναίσθημα της ψυχής και την ανηφόρα της ζωής ,βγαίνει ο,τι πιο αληθινό. Καλοτάξιδη η ποιητική σου συλλογή

Γιώργος Τσιβελέκος Συγγραφέας/Ποιητής

Ο αναγνώστης όσο διαβάζει αυτήν ποιητική συλλογή διαπιστώνει πως πρόκειται πράγματι για λόγια ψυχής, όπως δηλώνει και ο τίτλος της... Λόγια μιας ψυχής βασανισμένης και πονεμένης, μα γεμάτης από φως και ελπίδα ακόμη και τις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές που ο θάνατος πλησιάζει επικίνδυνα ή περιτριγυρίζει και στερεί αγαπημένα πρόσωπα... Η ποιήτρια καταθέτει τα βιώματά της, τα συναισθήματα και τις σκέψεις της και ο αναγνώστης τα λαμβάνει, του μεταδίδονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα νιώθει και πολλές φορές τον κάνουν να αναλογιστεί και να σκεφτεί και τους δικούς του έρωτες, τη δική του ζωή, τις δικές του στιγμές και ίσως να αναθεωρήσει κάποιους τρόπους σκέψης και συνήθειές του... Ποιήματα ερωτικά, χωρισμού, ζωής και θανάτου λυρικής γραφής και μιας γραφής που έχει έναν ρυθμό και ένα μέτρο αρκετές φορές συνθέτουν αυτήν την υπέροχη συλλογή στην οποία η ευαισθησία είναι διάχυτη... Γιατί ο άνθρωπος, εκτός από σώμα, είναι μια ψυχή που έχει τη δύναμη να νικήσει το σώμα και η ποιήτρια το αποδεικνύει με τον καλύτερο και πλέον αναμφίβολο τρόπο...

Νίκη Μουσούλη Συγγραφέας

goodreads

Η ποιήτρια ανοίγει την καρδιά της αντλεί από εκεί δύναμη και μοιράζεται τα όσα έχει ζήσει μέσα από την ποιητική της συλλογή "Λόγια ψυχής". Είναι δε από τις φορές εκείνες που ο τίτλος της ποιητικής ταιριάζει τόσο πολύ με το περιεχόμενο της μιας και η Άνδρεα Αρβανιτίδου αυτό ακριβώς κάνει, αφήνει την ψυχή της να μιλήσει κι εκείνη απλά καταγράφει. Και καταγράφει με τέτοιο αφοπλισμό που δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος ούτε από τα όσα έζησε, μα ούτε και από τον τρόπο που τα απέδωσε.

Ελένη Ισπόγλου Συγγραφέας

goodreads

Ένα βιβλίο γεμάτο δυνατά συναισθήματα που θα σε κάνει σε πολλά ποιήματα και κείμενα να δακρύσεις. Αξίζει κάποιος να το έχει στη βιβλιοθήκη του και πού και πού να ανατρέχει έστω σε ένα και να γεμίζει την ψυχή του με την όμορφη γραφή της συγγραφέως.

Ιωάννα Κανελλοπούλου Αρθρογράφος/Συγγραφέας/Δημοσιογράφος

goodreads

Σπουδαία ποιητική συλλογή.
Η συγγραφέας βγάζει απλόχερα, την ψυχή της μέσα από λόγια που προκαλούν πόνο και ευλογία συνάμα.
Βιώματα που χαράχτηκαν στο διάβα της, ένας έρωτας που πέρασε στην αιωνιότητα της αγάπης, μια απώλεια που δεν ξεχάστηκε ποτέ, ένα μέλλον που ποτέ δε θα κλείσει την πόρτα στο παρελθόν.

Μια εξαιρετικά προσεγμένη γραφή απ' την πένα της Άνδρεα Αρβανιτίδου, που δε πρέπει να λείπει από καμία συλλογή.
Συγχαρητήρια.

Μαίρη Ελευθεριάδου Συγγραφέας

goodreads

Το βιβλίο της Ανδριάνας είναι μια πραγματική κατάθεση ψυχής. Λόγια αληθινά, συναισθηματικά, ποιητικά που σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι γλυκιά, σε περιμένει εκεί έξω και πως πρέπει να απολαμβάνεις την κάθε μέρα. Πολλά μπράβο!

Πηνελόπη Πιατουλάκη

Βιβλιοφιλική ομάδα στο Facebook

Βιβλία Αγάπης Νέκταρ ζωής

Η άποψη μου:

Ποιητική συλλογή Λόγια Ψυχής

Ανδριάννα Αρβανιτίδου

Εκδόσεις Πηγή

Πρώτη φορά αγόρασα ποιητική συλλογή και έτυχε η πρώτη επιλογή μου να είναι γραμμένη από μια δυναμική, ευαίσθητη γυναίκα, ποιήτρια αρθρογράφο και συγγραφέα. Ένα βιβλίο με αξιόλογα ποιήματα που εκτός ότι σε αγγίζουν ψυχικά σε προβληματίζουν με τα βιώματα της συγγραφέως που γράφει αλήθειες δίχως να ωραιοποιεί ή να προκαλεί οίκτο. Ένα βιβλίο χείμαρρος αληθινών συναισθημάτων που σε κάνουν να ριγείς από τα μηνύματα που λαμβάνεις. Διαβάζεις και μέσα από το διάχυτο πόνο καταφέρνεις να αντλείς δύναμη από τη δύναμη της συγγραφέως και προχωράς δίχως να γογγύζεις για όσα δεινά η μοίρα σου δώρισε. Μια μεγαλειώδη κατάθεση ψυχής που μέσα από τη θλίψη κατορθώνει να περνάει αβίαστα το μεγαλείο της αγάπης πέρα από τον θάνατο και τη θέληση για ζωή!

Συγχαρητήρια στην Ανδριάννα Αρβανιτίδου για το συγγραφικό έργο της. Καλή επιτυχία και καλοτάξιδο.

Φωτεινή Ταχατάκη - Συγγραφέας

Ανοίγω τις σελίδες του και χάνομαι, σε λέξεις γεμάτες νόημα.

<<Βράχε μου, γιατί λύγισες,

γιατί άφησες τη βροχή να σε πάει σε πλημμύρες;

Εσύ δε στεκόσουν όρθιος σε κάθε δυσκολία;>>

Κι ανακαλύπτω πως δεν είναι μια απλή ποιητική συλλογή, αλλά ένα ψυχογράφημα, απτό, ζωντανό.

<<Στα μισά του δρόμου, τον χάσαμε τον έρωτα,

μια αγάπη φυλακισμένη στα θέλω και στα πρέπει>>.

Με παρασύρουν αυτά τα λόγια, λόγια ψυχής, πραγματικά. Μιας ψυχής που έχει περάσει τόσα, μα παραμένει αισιόδοξη, γεμάτη φως.

<<Ο πόνος ενώνει, λένε, μα τελικά η αγάπη είναι αυτή που σε κρατάει με τους άλλους μαζί, η αγάπη για τη ζωή>>.

Άντρεά μου,

μπράβο

σου!! Είσαι παράδειγμα για όλους μας!!

<<Ο ήλιος ήταν το φως της αγάπης μας,

στο χιόνι αφήσαμε τα δύσκολα της ζωής μας.

Σαν αποτυπώματα που δεν έσβησαν ποτέ...>>

Άντρεα Αρβανιτίδου

Λόγια Ψυχής

Εκδόσεις Πηγή

bottom of page