top of page

Άποψη της Άνδρεα Αρβανιτίδου για την ποιητική συλλογή «Ποιήματα σαν μπονσάι, 192 χαϊκού + 8 τάνκα.


Μια ποιητική συλλογή διαφορετική και ο τίτλος σαν μπονσάι. Μπονσάι γιατί η ποίηση αντέχει και στα δύσκολα , είναι σαν αυτό το φυτό, σπάνιο και όμορφο , έτσι και η ποίηση , δύσκολη, ιδιαίτερη και σπάνια. Σαν το μπονσάι στέκει χρόνια και αντέχει , έχει ψυχή και δεν λυγίζει.

Ο Γιώργος Τσιβελέκος φύτεψε ένα δύσκολο είδος ποίησης από την μακρινή Ιαπωνία και το έκανε με τόση μαεστρία που ο σπόρος του συγκεκριμένου μπονσάι θα αντέξει χρόνιά μέχρι η μελάνι από την πένα να αδειάσει.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η παρούσα συλλογή αποτελείται από 200 ποιήματα γραμμένα στις πιο σύντομες και περιεκτικές μορφές ποίησης στον κόσμο, οι οποίες προέρχονται από την Ιαπωνία. Πρόκειται για τα λεγόμενα χαϊκού και τάνκα με μόλις τρεις στίχους δεκαεπτά συλλαβών τα πρώτα (5, 7, 5) και πέντε στίχους τριάντα μίας συλλαβών τα δεύτερα (5, 7, 5 και 7, 7).

Θέματα που απασχολούν τον ποιητή είναι τα δίπολα «ζωή-φθορά» και «έρωτας-χωρισμός», η φύση μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου αλλά και συναισθήματα στενά συνυφασμένα μαζί τους, καθώς και η ίδια η ποίηση.

Ωστόσο, δεν αρκείται μόνο στην απλή λογοτεχνική αναπαράσταση και εικονοπλαστική περιγραφή τους, αλλά αφορμάται από αυτά και καταθέτει ιδέες και δικές του αλήθειες ή γενικότερες αλήθειες που του έχει διδάξει η ζωή. Επίσης, δε διστάζει να προβεί και σε συμβουλευτικές προτροπές ή αποτροπές, όπω

ς επίσης σε στηλιτεύσεις κακώς κειμένων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στην Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική γραφή» στον τομέα της λογοτεχνίας και της Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ασχολείται επαγγελματικά με μια χειρονακτική εργασία και την επιμέλεια – διόρθωση βιβλίων.

Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματά του –και όχι μόνο– σε διάφορους ιστότοπους. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Ποιήματα σαν μπονσάι / 192 χαϊκού + 8 τάνκα» (αυτοέκδοση, 2023), «Έρως νικημένε μάχαν» (εκδ. Οσελότος, 2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (εκδ. Οσελότος, 2021). Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» βράβευσαν την πρώτη του συλλογή ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021». Επίσης, από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημά του για μικρούς και μεγάλους «Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες» (2022).

Η άποψη μου




Στοιχεία του βιβλίου

Εκδόσεις: Αυτοέκδοση

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2023

Αριθμός σελίδων: 105

bottom of page