top of page

Βιβλίο πρόταση by Άνδρεα Αρβανιτίδου για την ποιητική συλλογή "Παραμένων έρωτας" του Γιώργου Τσιβελέκου

Η τρίτη ποιητική συλλογή που κλείνει τον κύκλο από τις δύο προηγούμενες το "Ο επιμένων έρωτας νικά" και το "Έρωτας νικημένε μαχαν". Άλλο ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα και αλήθειες.

 

Βιογραφικό




Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1997 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων. Ασχολείται επαγγελματικά με μια χειρωνακτική εργασία και την επιμέλεια-διόρθωση βιβλίων και είναι διαχειριστής της λογοτεχνικής σελίδας GTpoetry & prose στο Facebook. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Παραμένων έρωτας» (Sueño Books, 2024), «Ποιήματα σαν μπονσάι / 192 χαϊκού + 8 τάνκα» (Sueño Books, 2023), «Έρως νικημένε μάχαν» (Οσελότος, 2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (Οσελότος, 2021). Συμμετέχει με ένα παραμύθι στην ανθολογία «Η ανθολογία των Χριστουγέννων, τόμος Ι» (Κέφαλος, 2023) και με ένα διήγημα στη συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί» (Skillbox, 2019). Επίσης, κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημά του για μικρούς και μεγάλους «Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες» (Ελκυστής, 2022). Το μότο του: «Όταν σε ρωτούν προς τα πού γέρνει η βάρκα, “ισορροπεί”, να λες, να παίρνεις το μέρος της μέσα σου θάλασσας».

 

Οπισθόφυλλο




Στις σελίδες αυτής της ποιητικής συλλογής ο έρωτας δε διστάζει να εκδηλωθεί. Είναι ένας έρωτας που το ποιητικό υποκείμενο επιθυμεί διακαώς να ευδοκιμήσει, τις περισσότερες φορές μάλιστα με έναν έντονα υπερβατικό και ποιητικό τρόπο, στην άκρως αντιερωτική εποχή που ζει και στην πεζή καθημερινότητά του. Είναι ένας καημός που άλλοτε τραγουδιέται – η τελευταία ενότητα αποτελείται από οκτώ στιχουργήματα. Ωστόσο, είναι κι ένας έρωτας που ακροβατεί κάποτε μεταξύ ύπαρξης κι ανυπαρξίας. Ο έρωτας που έχει την ιδιότητα να εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα κι όταν είναι απών, όμως, μήπως καθίσταται πιο υποστατός από ποτέ και δε γίνεται παρά να οριστεί ως έρωτας παραμένων; Ένα σταματημένο ρολόι επιτρέπει το άχρονο...


Η άποψη μου...




Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του συγγραφέα, είναι από τους αγαπημένους μου δημιουργούς και τον ακολουθώ σχεδόν πάντα. Στο καινούριο του βιβλίο βρήκα πολύ τον ρομαντισμό που λείπει τόσο πολύ από την εποχή μας . Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ποιητική συλλογή με έκανε να αναπολώ στιγμές του παρελθόντος τότε που όλα ήταν πιο αθώα. Μέσα στις σελίδες που στάζει έρωτα βρήκα εμένα. Σε κάθε του νέα προσπάθεια βλέπω την εξέλιξη του μιας και ασχολείται με πολλά πράγματα. Για μένα ο Γιώργος έχει να δώσει πολλά στην λογοτεχνία. Το "Παραμένων έρωτας" χωρίζεται και πάλι σε τέσσερις κατηγορίες και αυτό το κάνει ακόμα πιο ευκολοδιαβαστο. Ενώ κυριαρχεί ο έρωτας ο συγγραφέας δεν ξεχνάει να θίξει και κοινωνικά θέματα, προβληματισμούς που έχει ο ίδιος και αυτό τον κάνει μοναδικό. Ο τρόπος γραφής του είναι απλός και κατανοητός τόσο που νιώθεις αυτό το αεράκι που χτυπάει το πρόσωπο του. Αξίζει να βρίσκεται στα χέρια σας γιατί ο έρωτας μέσα στις σελίδες είναι διάχυτος, αποζητάει κάτι από τα παλιά και μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο το γκρίζο σκηνικό που υπάρχει γύρω μας. Επίσης αυτό που μου άρεσε πολύ προσωπικά είναι η τελευταία κατηγορία που συνδέει την ποίηση με την μελωδία. Εύχομαι να μελοποιηθουν στίχοι γιατί αυτό το κομμάτι με ενθουσίασε.


Απόσπασμα:

Γιατί ο ρομαντισμός λένε ανήκει σε μια άλλη εποχή; Εγώ έχω βάλει το πιο μελωδικό ρεφρέν να παίζει στο παλιό CD player, στους ρυθμούς του οποίου χορεύει πάντα η ψυχή μου, και δεν τους καταλαβαίνω. Μονάχα σκέφτομαι, καθώς με γαργαλούν οι στίχοι του τραγουδιού στο στήθος, πως μάλλον ο ρομαντισμός δεν έχει εποχή, παρά μόνο ανθρώπους που τον αφήνουν εκτός εποχής.




 

Το βιβλίο το βρίσκετε εδώ ή επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:


Ακούστε μια απαγγελία του:



 

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Παραμένων έρωτας

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιβελέκος

Αυτοέκδοση

Ημερομηνία έκδοσης: 2024

Αριθμός σελίδων: 80

92 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page