top of page

Βιβλίο πρόταση by Άνδρεα Αρβανιτίδου στο βιβλίο " Κόκκινος πίθηκος" της Ελπίδας Πέτροβα, εκδόσεις 24 γράμματα.

Η συγγραφέας μας συστήνεται με το πρώτο της έργο. Μια ιστορία δυστοπική και διαφορετική. Ο κόκκινος πίθηκος έρχεται να ταράξει τις ζωές μας σε μια εποχή που θέματα όπως ασθένειες, εγκλεισμός δεν μας είναι και τόσο άγνωστα.

 

Βιογραφικό




Η Ελπίδα Πέτροβα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1978 και ζει στην Αθήνα. Είναι υπεύθυνη πωλήσεων και κρατήσεων στον ξενοδοχειακό τομέα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ξεκίνησε τα λογοτεχνικά της βήματα στη σχολή “Harmony and Creativity” και συνέχισε στη σχολή Καλών Τεχνών “Tabula Rasa” με καθηγήτρια τη συγγραφέα Αντιγόνη Πόμμερ. Το διήγημά της «Ρεσιτάλ Ζωής» συμπεριλήφθηκε στο συλλογικό βιβλίο της σχολής «Το καταραμένο βιβλίο», το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στα βραβεία Everlies το 2021. Διηγήματά της έχουν κερδίσει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως στον «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος στην κατηγορία του Φανταστικού Ενηλίκων, στον «8ο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, Ο Τόπος μου», στο διαγωνισμό του περιοδικού Cartel με τις εκδόσεις Βακχικόν με θέμα «O Iός», στο διαγωνισμό «Αναζητώντας μια άλλη Γη» από τις εκδόσεις Πηγή, στο διαγωνισμό του blog “Το Βίβλίο της Παρέας” με θέμα “Ανθρώπινες σχέσεις- Ένα σχολείο που δεν τελειώνει ποτέ” σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αγγελάκη και στο διαγωνισμό «Με τον ΕΠΟΚ κάθε Διήγημα ή Παραμύθι είναι Χριστούγεννα 2022- 2023». Τα διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογικές τους εκδόσεις. Λατρεύει την ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου, προτιμάει όμως αστυνομικά, τρόμου και φαντασίας. Προσπαθεί να δοκιμάζει τον εαυτό της σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Τους τελευταίους μήνες αρθρογραφεί στο online περιοδικό TheBluez.gr. Έχει κυκλοφορήσει την προσωπική της συλλογή Flash Fiction σε συνεργασία με το “121 Words” . Αυτό είναι το πρώτο της ατομικό μυθιστόρημα με την επιμέλεια της συγγραφέως Αντιγόνης Πόμμερ.

 

Οπισθόφυλλο

 



Ένας νέος θανατηφόρος Ιός, απειλεί την ανθρωπότητα και προκαλεί τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Το Συνδικάτο που κυβερνά, βρίσκει την ευκαιρία να στηρίξει την άρχουσα τάξη, στερώντας την φαρμακευτική και επισιτιστική βοήθεια στα κατώτερα στρώματα. Ο κόσμος ζει σε Περιοχές που έχει ορίσει το Συνδικάτο, με πιο υποβαθμισμένη την Γκρι Περιοχή. Οι κάτοικοί της είναι καταδικασμένοι σε θάνατο και δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν. Ένα πρωί όλα θα αλλάξουν όταν θα αντικρίσουν ένα επαναστατικό σύνθημα πάνω στον τοίχο με την υπογραφή του Κόκκινου Πίθηκου που θα τους δώσει κουράγιο. Την ταυτότητα του Κόκκινου Πίθηκου θα αναλάβει να ανακαλύψει, η Σοφί, μια νεαρή δημοσιογράφος. Στη διάρκεια της έρευνάς της θα συναντήσει πολλά εμπόδια και θα κληθεί να διαχειριστεί μυστικά του παρελθόντος που αφορούν τη ζωή της. Θα έρθει αντιμέτωπη με τη βία αλλά και με την τρυφερότητα. Θα προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της. Άραγε θα τα καταφέρει;

 

Η γνώμη μου...




Αυτή η κατηγορία του βιβλίου η δυστοπία δεν είναι καθόλου στο είδος που διαβάζω και δύσκολα θα διαβάσω, η Ελπίδα όμως έχει ένα στυλ γραφής μοναδικό που με κερδίζει κάθε φορά. Έχω διαβάσει διηγήματα της και το έχει και σε άλλα ήδη γραφής. Πολλές φορές έμεινα με το στόμα ανοιχτό σε διηγήματα της και σε άλλα πάλι έκλαψα από συγκίνηση. Ο κόκκινος πίθηκος είναι μια ιστορία πλέον θα την πω σύγχρονη. Ξεκίνησα να το διαβάζω με δυσπιστία. Αλλά με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες η γραφή της. Είναι μια ιστορία που κυλάει, απλή γραφή που δεν κουράζει και δημιουργεί με την πένα της πολλές εικόνες με τις εύστοχες περιγραφές της. Η Σόφι η ηρωίδα του βιβλίου προσπαθεί να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα ζωής μετά από έναν θανατηφόρο ιό, όπως και όλος ο κόσμος γύρω τις. Είναι μια ιστορία πολύ καλά δομημένη και κυλάει αβίαστα, θέλεις να μάθεις τι γίνεται στην συνέχεια. Έχει ανατροπή, έχει περιπέτεια, αγωνία και έρωτα όπως ακριβώς είναι η ζωή. Τολμάει θα πω με την αγάπη που περιγράφει. Δημιουργεί έναν κόσμο ρεαλιστικό. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα ήθελα λίγο ακόμα μετά το τέλος. Ένα άρτιο βιβλίο, η Ελπίδα έχει να μας δώσει πολλά και σε άλλα είδη. Ανυπομονώ μετά από αυτό το ταξίδι για το επόμενο βιβλίο. Καλοτάξιδο με κάθε επιτυχία και είμαι σίγουρη ότι θα ταξιδέψει μακριά.




Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Κόκκινος πίθηκος

Συγγραφέας: Ελπίδα Πέτροβα

Εκδόσεις: 24 γράμματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2023

Αριθμός σελίδων: 278

50 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page