top of page

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο Κρίνος του πάγου», του Βαγγέλη Γιάννου από τις εκδόσεις Ζενίθ.




Το βιβλίο «Ο κρίνος του πάγου», είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία. Μια αληθινή ιστορία της Παγώνας Φύκια, μια ιστορία δύναμης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα χαθείς μέσα στην αλήθεια της πρωταγωνίστριας , θα κλάψεις, θα θυμώσεις και θα νιώσεις πολύ μικρή μπροστά σε αυτό το λουλούδι, τον κρίνο του πάγου.


ΒΟΓΡΑΦΙΚΟ




Ο Βαγγέλης Γιάννος γεννήθηκε στη Ροδιά Τυρνάβου, Λάρισας. Ακολούθησε Παιδαγωγικές Σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Λάρισας και παρακολούθησε σεμινάρια ψυχολογίας.Υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της χώρας, Δημόσια και Ιδιωτικά, καθώς και στο ελληνικό σχολείο του Χαρτούμ, στο Σουδάν. Συνταξιοδοτήθηκε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, όπου δίδαξε επί 23 συνεχόμενα έτη.Σήμερα ζει στο Καπανδρίτι με τη σύζυγό του, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες και τα τρία εγγόνια του έγιναν λατρεία και φάροι της ζωής του.Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Στη Μοναξιά του Έρωτα», «Όνειρα στη Δίνη του Βοριά», «Η Miss κι Εμείς», «Για του Κόσμου τα Μάτια».Συμμετείχε αφιλοκερδώς με το διήγημα «Ποια αναπηρία;» στη συλλογική έκδοση των συγγραφέων του εκδοτικού οίκου Ζενίθ για την οικονομική ενίσχυση συλλόγου ΑΜΕΑ.Απέσπασε το βραβείο του πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού ΚΕΦΑΛΟΣ για το εκδοτικό έτος 2006 για το μυθιστόρημα «Όνειρα Στη Δίνη Του Βοριά» το οποίο επανεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ζενίθ.Απέσπασε το δεύτερο βραβείο διηγήματος το 2020 με τίτλο «Αναστασία η Κουλή» της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης Και Πολιτισμού Κερατσινίου.Το διήγημά του με τίτλο «Το παγκάκι» συμπεριλαμβάνεται στον εβδομηκοστό τόμο του ανθολογίου Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2021.Έργα του, διηγήματα-ποιήματα, συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες συλλογικές εκδόσεις.


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ




Γεννήθηκε στην παγωνιά, μα δεν έγινε η βασίλισσα των πάγων. Η καρδιά της αναζητά ανοίξεις, θαλπωρή και αγκαλιές ζεστές. Η πιο ζεστή, η πιο μεγάλη, μόνιμα διάπλατα ανοιγμένη είναι η δική της. Εκεί προσπαθεί να χωρέσει όλον τον κόσμο, κι ας ποτίστηκαν τα κύτταρά της με το δηλητήριο της μητέρας της πριν ακόμη γεννηθεί. Κι ας μην ήταν καρπός συναισθηματικών διεργασιών, αλλά αποτέλεσμα σωματικών και ορμονικών εντολών. Ένα περιστατικό συνήθους συνουσίας.

Συνήθως η ζωή διορθώνει με τη μεγαθυμία των ανθρώπων τα λάθη. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που συνοδοιπορεί με αυτά και τα απλά λάθη μετατρέπονται σε τραγωδίες. Τι άραγε έχει αποφασίσει για την Παγώνα; Θα τη συντηρήσει στις συνειδήσεις ως το ανεπιθύμητο παιδί της παγωνιάς και του χιονιά ή θα τη μεταμορφώσει σε πλουμιστό παγόνι, σύμβολο αισιοδοξίας και ελπίδας, αλλά με το χάρισμα της φωνής του αηδονιού;


Η γνώμη μου...

Τι να πω για αυτό το βιβλίο, δεν ξέρω αν είμαι ικανή, νιώθω τόσο μικρή να μιλήσω για το βιβλίο ζωής. Ναι θα το πω βιβλίο ζωής και δύναμης. Μέσα από τις σελίδες του γνώρισα την Παγώνα Φύκια, την οποία είχα την τιμή να την δω από κοντά και να κλέψω μια αγκαλιά της. Είναι μια αληθινή ιστορία δοσμένη λογοτεχνικά που ενώ σε κάνει να λυπάσαι , να θυμώνεις και να αισθάνεσαι ότι δεν γίνεται τίποτα άλλο να πάει στραβά όλο και κάτι γίνεται και το βάρος πάντα πέφτει στην Παγώνα. Την θαύμασα από κοντά όταν μίλησε στην παρουσίαση , μα την κατανόησα και την λάτρεψα περισσότερο όταν με έκανε μέρος της ζωής της. Μια ζωή δύσκολη. Ακόμα και μέσα από τον πόνο μόνο δύναμη έβλεπα, χαμόγελό και θέληση για ζωή. Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί γιατί παραδίδει μαθήματα ζωής και δύναμης. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να γίνομαι ένα με την ίδια. Όταν έκλεισα το βιβλίο έμεινα για πολύ ώρα να κοιτώ το ταβάνι και να αναρωτιέμαι. Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το μάθημα που πήρα μέσα από αυτή την ιστορία;

Ο Βαγγέλης για μένα είναι ένας μεγάλος λογοτέχνης που η γραφή του έχει κάτι από το χθες συνδυασμένο με το σήμερα. Μια ιδιαίτερη γραφή, κατανοητή , ο λόγος του ρέει αβίαστα.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σου διηγείται την ιστορία του και ο συγγραφέας να καταφέρνει να το αποδώσει τόσο σωστά και με σεβασμό. Ο Βαγγέλης όχι μόνο τα κατάφερε αλλά στόλισε τον κρίνο του πάγου και του έδωσε ακόμα περισσότερη λάμψη και το μεγαλύτερο του επίτευγμα είναι ότι έδωσε την ευκαιρία στην Παγώνα να ελαφρύνει την ψυχή της και να μοιραστεί κομμάτια της , σκορπώντας χαμόγελα τόσο στην ίδια , όσο και σε αυτός που θα διαβάσει το βιβλίο.

Για μένα είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα το 2024 και είμαι χαρούμενη που επιτέλους βρήκα τον χρόνο να γνωρίσω την γραφή του και μια πραγματική ηρωίδα.


Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στην Μεταμόρφωση:




 

 

Στοιχεία του βιβλίου

Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιάννος

Εκδόσεις: Ζενίθ

Ημερομηνία έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 301

26 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page